• Óraportál sárga csík 1
  • Óraportál sárga csík 2
  • Óraportál sárga csík 3

Megosztás
A MasterCard Worldwide bejelentette az első érintés nélküli technológiával ellátott MasterCard PayPass karóra kibocsátását Európában. A fizetési eszközként is használható kronométer, mely a törökországi Garanti Bank-nál igényelhető, a hitelkártyák új korszakát vetíti előre.

Hasonlóan a PayPass technológiát alkalmazó bankkártyákhoz, a PayPass karóra lehetővé teszi a 15 euró alatti kifizetések elvégzését PIN-kód használata és bizonylat aláírása nélkül. Jóllehet, a kártyabirtokos szignója továbbra is szükséges a nagyobb értékű vásárlások esetén.

 

A fizetés úgy jön létre, hogy a Garanti bank ügyfelei a karon lévő órát közvetlenül a PayPass olvasó elé helyezik. Tehetik ezt több mint 600 kereskedelmi elfogadóhelyen Törökországban, többek között a Burger King, a Starbucks, a Cinebonus, a TAV (Atatürk Repülőtér, Isztambul) valamint az Isztanbuli Komp Társaság pénztárainál.  

Cathleen Conforti, a MasterCard Worldwide PayPass termékekért felelős vezetője elmondta: "Az érintés nélküli fizetési technológia fontos szerepet játszik abban, hogy az európai kereskedelem készpénzforgalma fokozatosan mérséklődjön. Jóllehet ez az újszerű termék csupán egy azon lehetőségek közül, melyek segítségével kényelmesen és biztonságos fizethetünk a MasterCard európai elfogadóhelyein. A MasterCard érintés nélküli fizetési technológiája forradalmi, hiszen képes arra, hogy módosítsa a vásárlói magatartást. Jelenleg a világ számos részén használják a PayPass technológiát különböző, nem kártya-alapú eszközökben; például kulcstartón, csuklópántokban vagy mobiltelefon készülékekben. Számunkra nyilvánvaló, hogy a nehezen kezelhető készpénz dominanciája hamarosan véget ér."

A Törökországban megrendezett első nemzetközi kártya kiállításon Dr. Toni Merschen a MasterCard Worldwide Chip-technológiáért felelős vezetője elmondta: "A Garanti Bank vezette be elsőként a MasterCard PayPass programot Európában, melynek sikere további együttműködés alapjául szolgál. Törökország újra a figyelem középpontjába kerül, hiszen mindenki nagy érdeklődéssel figyeli a PayPass óra szereplését a hagyományosan készpénzfizetéses környezetben. A MasterCard kutatásai azt mutatják, hogy határozott igény van a PayPass technológiával ellátott eszközökre, tehát az innováció élvonalában járó Garanti Bank sikere sem maradhat el."

Mehmet Sezgin, a Garanti Payment Systems ügyvezetője hozzátette: "A múlt évben sikerre vitt, első európai PayPass programot a MasterCard-dal együttműködésben hoztuk létre. Nagy várakozással tekintünk a további olyan programok elé, melyek a megszokott fizetési eszközök alternatíváinak bevezetését célozzák. Különösen izgalmas lehet ez Törökországban, ahol erős fogyasztói igény van a fizetési iparág új megoldásai iránt.

A MasterCard 2007. első negyedéves adatai szerint a PayPass fizetések összege (hitel és betéti) átlagosan 15 eurót tesz ki. (A kártyatársaság adatai szerint a kártyákat 75%-ban 19 euró alatti fizetésekre használják, de a műveletek 45%-a még ennél is kisebb, 8 euró alatti kifizetésekre irányul.) A PayPass-t használók 18%-kal több alkalommal veszik elő a kártyájukat, mint a hagyományos plasztikkal rendelkező társaik.

Az első negyedév végéig több mint 14 millió PayPass kártya és eszköz került forgalomba, melyekkel világszerte közel 51 ezer elfogadóhelyen fizethetünk (főbb elfogadók: McDonald's, a 7 Eleven, a CVS, a Duane Reade, a Sheetz és a Regal Entertainment Group). A PayPass nem csupán a kiskereskedők közt talált kedvező fogadtatásra, a technológia bizonyítottan népszerű a sportlétesítményeket üzemeltetők körében is. Így a PayPass kártyákat már több nemzetközi futball és baseball stadionban és számos golf eseményen is elfogadják.

Forrás: bankkártya.hu

Bejelentkezés - Regisztráció

 

WatchCenter logo